Reumatische voeten

Veel mensen met reuma hebben last van hun voeten. Juist voor mensen met reuma is het belangrijk om voldoende te bewegen. Zo houdt u uw gewrichten soepel. Maar uw voeten moeten u wel in staat stellen om prettig te bewegen. Een register podoloog kan pijnklachten verminderen en de stand van uw voeten verbeteren.

In een goede behandeling van reuma is het van belang dat verschillende specialisten samenwerken in zogenaamde ketenzorg. In deze ketenzorg staat de reumapatiënt centraal. Huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, medisch pedicures en register podologen werken samen, zodat patiënten optimaal worden behandeld. De register podoloog maakt graag deel uit van deze samenwerkingsverbanden om optimale preventie mogelijk te maken.

Wat kunt u van een behandeling verwachten?

De zorgverlener vraagt in het kennismakingsgesprek naar de reden van uw bezoek. Hij bekijkt uw voeten en probeert de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Er wordt gekeken welke behandeling de beste oplossing is om uw pijnklachten te verminderen. Dit kan een aanpassing van uw schoenen zijn, speciale therapiezolen of het maken van beschermende middelen voor uw voeten. U bespreekt dit met de zorgverlener en maakt hierin een keus. Ook kan het zijn dat hij u naar een andere zorgverlener (bv orthopedisch schoentechnicus) doorverwijst.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw voeten zelf in conditie houden: wissel beweging en rust voor uw voeten af, verzorg ze goed en draag goede schoenen. Probeer uw voetgewrichten zo soepel mogelijk te houden door voldoende te bewegen. Doe de oefeningen die u van uw oefen- of fysiotherapeut gekregen heeft.

Hoe zwaarder u bent, hoe meer uw voeten moeten dragen. Zorg er daarom voor dat u geen overgewicht krijgt. Bent u te zwaar? Dan is het belangrijk om af te vallen, eventueel met hulp van een diëtist.

Tips

 • Ga regelmatig naar een pedicure. Probeer zo weinig mogelijk zelf te dokteren als u bijvoorbeeld likdoorns heeft.
 • Was uw voeten elke dag met alkalivrije zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen en bij de nagelriemen.
 • Knip uw teennagels recht en niet te kort af. Gebruik eventueel een vijl.
 • Draag sokken of kousen van wol of katoen (tegen transpirerende voeten) en zorg ervoor dat ze niet te strak zitten.
 • Vermijd grote temperatuurswisselingen. Neem dus ook geen wisselbad als uw voetgewrichten ontstoken zijn.
 • Controleer uw voeten elke dag op wondjes. Heeft u een wondje? Neem dan geen voetbad. Ga naar uw arts, podotherapeut of gespecialiseerd pedicure als een wondje niet binnen 5 dagen geneest, of als het gaat ontsteken.

Vind een erkende podoloog

Een erkende podoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!

Vind een podoloog

Bron: reumanederland.nl

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres