Samenwerken met de huisarts

Register podologen en huisartsen zijn beide medische professionals die zich bezighouden met de gezondheid van hun patiënten, maar hun specialisaties verschillen. In de huidige gezondheidszorg wordt samenwerken tussen verschillende specialisaties steeds belangrijker.

De register podoloog

Een register podoloog is een specialist op het gebied van voetzorg. Register podologen zijn opgeleid om problemen met de voeten en de daarmee samenhangende structuren van het lichaam te diagnosticeren en te behandelen, zoals problemen met de:

 • Botten
 • Spieren
 • Gewrichten
 • Zenuwen
 • Bloedvaten in de voeten en enkels

Ook kunnen ze advies geven over preventieve maatregelen om voetproblemen te voorkomen en om de algehele gezondheid van de voeten te verbeteren.

De huisarts

Een huisarts is een medisch professional die een brede kennis heeft van de algemene gezondheid van het menselijk lichaam. Huisartsen zijn opgeleid om een breed scala aan medische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen, variërend van eenvoudige infecties tot complexe chronische ziekten. Ze zijn ook opgeleid om preventieve gezondheidsmaatregelen te adviseren en patiënten door te verwijzen naar andere specialisten indien nodig.

In dit artikel

In dit artikel wordt het belang van samenwerking tussen de register podoloog en de huisarts besproken. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over het desbetreffende onderwerp:

Betere zorg door samenwerking

Hoewel register podologen en huisartsen verschillende specialisaties hebben, werken ze vaak samen om patiënten de beste zorg te bieden. Bijvoorbeeld, als een patiënt voetproblemen heeft die verband houden met een onderliggende medische aandoening zoals diabetes, reuma of andere aandoeningen met een verhoogd risico op het ontstaan van voetulcera (wonden)1. En ook bij pees gerelateerde klachten kan een huisarts de patiënt doorverwijzen naar een register podoloog om de specifieke voetproblemen aan te pakken terwijl de huisarts zich richt op de algemene gezondheid van de patiënt.

Het is belangrijk voor patiënten om tijdens het contact met hun huisarts eventuele voetproblemen aan te kaarten. De huisarts kan vervolgens adviseren of een bezoek aan de register podoloog nodig is en kan een verwijzing verstrekken indien nodig. De digitale wereld biedt een breed scala aan doorverwijs mogelijkheden. Door samen te werken, kunnen register podologen en huisartsen de beste zorg bieden aan patiënten met voetproblemen en kunnen ze ook helpen om deze problemen te voorkomen.

Samenwerken binnen de gezondheidszorg

In de huidige gezondheidszorg wordt samenwerken tussen verschillende specialisaties steeds belangrijker.

Voordelen van samenwerken in de gezondheidszorg

Betere diagnostiek en behandeling

Eén van de belangrijkste voordelen van samenwerking in de gezondheidszorg is dat het kan leiden tot betere diagnostiek en behandeling. Door samen te werken kunnen huisartsen, register podologen en andere medische professionals informatie delen en bespreken, waardoor er een beter inzicht ontstaat in de huidige gezondheidstoestand van de patiënt. Dit kan leiden tot een meer accurate diagnose en een effectievere behandeling.

Waarborging van continuïteit

Een ander voordeel van samenwerking in de gezondheidszorg is dat het kan helpen om de continuïteit van zorg te waarborgen. Wanneer verschillende professionals samenwerken, kunnen ze ervoor zorgen dat patiënten de juiste zorg op het juiste moment krijgen en dat er geen hiaten ontstaan in de behandeling. Dit is vooral belangrijk bij de behandeling van chronische aandoeningen.

Verbetering van de gezondheidszorg

Gezondheidsrisico's en trends

Samenwerking in de gezondheidszorg kan ook bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van hele populaties. Door samen te werken kunnen gezondheidsrisico's en trends worden geanalyseerd en kan er worden gekeken naar manieren om deze risico's te verminderen en de gezondheid van de populatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van preventieprogramma's en screeningsprogramma’s.

Efficiëntie en de kosten

Tot slot kan samenwerking in de gezondheidszorg ook bijdragen aan de verbetering van de efficiëntie en de kosten van de zorg. Door gebruik te maken van data en het delen van informatie, kunnen medische professionals de zorg beter afstemmen op de behoeften van patiënten en kunnen overbodige behandelingen en procedures worden voorkomen.

Conclusie

Al met al is samenwerking in de gezondheidszorg/voetzorg van cruciaal belang om de beste zorg aan patiënten te bieden. Het is daarom van belang dat zorgverleners regelmatig met elkaar communiceren en samenwerken om de beste resultaten te bereiken, zoals de huisarts en de register podoloog doen.

1 Patiënten kunnen een verhoogd risico op het ontstaan van wonden (voetulcera) aan de voet hebben, vanwege verlies van protectieve sensibiliteit (gevoeligheid) van de voeten, verminderde doorbloeding van de voeten, een kwetsbare huid of verhoogde druk op de huid door bijvoorbeeld neuropathie na chemotherapie, verhoogde lokale druk op de huid door een standsafwijking van de tenen na een operatie of door osteosynthese materiaal. Ook mensen met in de voorgeschiedenis een voetulcus of amputatie, een inactieve Charcot-voet, eindstadium nierfalen of mensen die nierdialyse krijgen, hebben een verhoogd risico op een (nieuwe) voetulcus hebben.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres