Zorg voor uw voeten

Diabetes kan ernstige gevolgen hebben voor uw voeten. Een regelmatig gericht voetonderzoek is belangrijk om wondjes aan uw voeten, of nog erger een amputatie van tenen of voet, te voorkomen. Een register podoloog voert een uitgebreid voetonderzoek uit en bespreekt dit samen met u. Vervolgens wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld.

Welke schade kan diabetes aan uw voeten veroorzaken?

Verminderde doorbloeding

Te hoge bloedsuikers tasten op den duur de kleinste bloedvaten het eerst aan. De doorbloeding in uw voet wordt minder, waardoor ontstekingen in uw voeten moeilijk genezen. Dit kan leiden tot voetzweren en soms kan zelfs een deel van de tenen of de voet afsterven. Zo’n voetzweer heet ook wel een diabetisch voetulcus.

Verminderd gevoel

Diabetes tast de zenuwen in uw voeten aan. Het gevoel in uw voeten wordt minder, soms ervaart u tintelingen of een doof gevoel in uw tenen, voorvoet en soms zelfs de gehele voet. U merkt het niet als u bijvoorbeeld een splinter, harde eeltplek of blaar aan uw voet krijgt. Deze kunnen voor nare wonden zorgen.

Een volgende fase is dat ook het diepere gevoel minder wordt. U merkt bijvoorbeeld niet meer dat u op een oneffenheid staat en hoe u uw voeten neerzet wanneer u van de fiets afstapt of uit uw stoel opstaat. Hierdoor kunt u gemakkelijk verzwikken of vallen.

Veranderingen aan de huid

Door slechte doorbloeding verandert ook de huid: de huid wordt droger en beharing van onderbeen en voeten kan verdwijnen. Door de droge huid kunt u kloven krijgen die extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Deze huid is ook extra gevoelig voor schimmels, mycosenagels etc.

Verminderde beweeglijkheid

Diabetes kan de gewrichten aantasten, waardoor de beweeglijkheid van de voet verandert. De stand van voeten en tenen kan veranderen, er is kans op ‘hamertenen’ of ‘klauwtenen’. Dat geeft overmatige druk- en eeltplekken op of onder de voet met extra kans op (onderhuidse) voetzweren.

Wat doet een register podoloog?

Een register podoloog kent de gevaren bij diabetes en controleert daarom uw huid, doorbloeding, gevoel, beweeglijkheid en de stand van uw voeten en tenen. Hij beoordeelt ook uw schoenen.

Hoe de register podoloog u kan helpen

De register podoloog:

 • Geeft advies en legt aan u uit wat u kunt doen om uw voeten zo gezond mogelijk te houden.
 • Weet welke schoenen goed zijn voor uw voeten en kan als dat nodig is inlegzolen maken die helemaal geschikt zijn voor uw voet. Hiermee verkleint u de kans op het ontstaan van moeilijk te genezen voetwonden.
 • Kan ortheses of viltoplossingen maken die zorgen voor goede bescherming van uw voeten en tenen.
 • Werkt nauw samen met onder andere huisartsen, praktijkondersteuners van de huisarts, fysiotherapeuten, gespecialiseerde/ medische pedicures en paramedisch chiropodisten. Door deze manier van samenwerken kunnen zij samen met u uw voeten zo gezond mogelijk houden.

Wat kunt u zelf doen?

Bij het ontstaan van wondjes moet direct contact worden opgenomen met de behandelend arts. Bekijk dagelijks de voeten en let op roodheid, blaren, wondjes, eeltvorming en kloven. Als dit niet goed lukt, overleg dan met de behandelend arts of verpleegkundige en vraag zo nodig een huisgenoot dit te doen.

De voeten worden dagelijks gewassen, waarbij te koud of juist te warm water moet worden vermeden. De voeten worden vervolgens goed maar voorzichtig deppend afgedroogd en ingewreven met een dunne olie of geschikte vette voetcrème, echter niet tussen de tenen. Let speciaal op de ruimte tussen de derde/vierde en vierde/vijfde teen om te zien of er kloofjes of schilfers zijn en overleg met de behandelend arts of verpleegkundige.

Tips

 • Gebruik in bed nooit een kruik.
 • Nagels mogen alleen recht worden afgeknipt om ingegroeide teennagels te voorkomen.
 • Eelt en likdoorns dienen te worden verwijderd, maar alleen door een podotherapeut of pedicure met diabetesaantekening.Gebruik geen likdoornpleisters.
 • Loop binnens- en buitenshuis zo veel mogelijk op schoenen.
 • Alleen het schoeisel dat geadviseerd is door de behandelaar, dient te worden gedragen. Dit schoeisel moet altijd worden gedragen, ook binnenshuis.
 • Inspecteer de schoenen voor het dragen dagelijks op steentjes, richels, stiknaden of andere zaken en klop ze dagelijks voor gebruik uit.
 • Koop nieuwe schoenen aan het eind van de dag omdat de voeten dan het meest zijn opgezet en loop ze geleidelijk in. Doordat de voeten aan het einde van de dag zijn opgezet, kan het zelfs nodig zijn om dan een grotere maat schoenen te dragen.
 • Gebruik geen gaas, watjes, verband of likdoornringetjes ter bescherming van de voet. Dit wordt bij de gevoelloze voet niet gevoeld, maar neemt wel ruimte in en kan daardoor nieuwe drukplekken en ulcera geven.

Vind een erkende podoloog

Een erkende podoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!

Vind een podoloog

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres