De register podoloog helpt u verder

Heeft u moeite met lopen, bewegen, sporten of werken? U bent niet de enige. Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders ontwikkelt voet- en enkelklachten. Veel bewegingsklachten komen voort vanuit de voeten.

De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding. De register podoloog helpt u om klachtenvrij te lopen, wandelen, sporten, bewegen en werken door uw klachten grondig te onderzoeken en een behandeling specifiek voor uw situatie voor te stellen. Hierbij past hij de nieuwste technologie en wetenschappelijke inzichten toe.

Met welke klachten kunt u bij de register podoloog terecht?

De register podoloog helpt u weer te wandelen, werken of te sporten bij de volgende klachten:

 • Pijn in of onder de voet
 • Vermoeidheid, stijfheid, een branderig gevoel of gevoelloosheid in de voet
 • Een afwijkende vorm of stand van de voet
 • Verminderde beweeglijkheid of functioneren van de voet
 • Teenklachten
 • Achillespees- en/of scheenbeenklachten
 • Problemen met staan, lopen of sporten
 • Sportblessures
 • Voetklachten bij reuma, artrose of diabetes
 • Enkel-, knie-, heup- of rugklachten
 • Voetzorg bij mensen met een verhoogde kans op het ontstaan van wonden aan de voeten, doordat de voet minder gevoelig is, slechter doorbloed is en/of drukplekken heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen door diabetes mellitius of een andere aandoening of vanwege een medische behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie)

Ook knie-, heup- of rugproblemen komen vaak voort uit de voeten. Een afwijkende stand of afwikkeling van de voet veroorzaakt bijvoorbeeld vaak een verkeerde belasting van uw spieren en gewrichten. Veel mensen lopen onnodig lang door met pijnlijke voeten of houdings- en bewegingsklachten. Veel klachten verdwijnen niet vanzelf en verergeren juist vaak waardoor bewegen, sporten of werken pijnlijk is en de kans op vallen groter wordt. Een register podoloog helpt u verder, zodat u weer goed kunt lopen, bewegen, sporten en werken.

Intake en onderzoek

Tijdens het intakegesprek vertelt u wat uw klachten zijn en wat u wilt bereiken. Als uw zorgvraag past bij de expertise van de register podoloog, gaat hij op zoek naar de oorzaak van uw klachten door uw voeten, houding en looppatroon op gestructureerde wijze te onderzoeken. Het onderzoek vindt plaats op blote voeten en op schoenen die u vaak draagt. De register podoloog doet soms ook echografisch onderzoek.

Na het vaststellen van de oorzaak van uw klachten, krijgt u een maatwerk advies voor behandeling. U kiest samen de beste oplossing(en) voor uw probleem, zodat u uw doel kunt behalen.

Behandeling en advisering

De register podoloog heeft een breed scala aan behandelmogelijkheden, waaronder:

 • Persoonlijk (sport)schoenadvies
 • Oefeningen, voetentraining, valpreventie, loopscholing en -techniek
 • Mobiliserende of stabiliserende spier oefeningen en/of trainingsschema’s
 • Preventie, zelfmanagement en leefstijl
 • Aanmeten en op maat maken van therapiezolen
 • (Siliconen) orthesen voor correctie en bescherming van de tenen
 • Voetzorg bij gevolgen van chronische ziekten, medische behandeling of vanwege een voetulcus of amputatie in de voorgeschiedenis, een inactieve Charcotvoet, eindstadium nierfalen of nierdialyse
 • Vilttherapie voor drukplekvermindering
 • Verband en/of tapetechnieken voor bescherming en ondersteuning van de voet
 • Manuele voettherapie

Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van bovenstaande opties. Voor een optimale en multidisciplinaire behandeling van uw klachten werkt de register podoloog in de regio samen met huisartsen, pedicures, (sport)fysio- en oefentherapeuten, (sport)artsen, orthopedisch chirurgen of andere zorgverleners.

Tijdens de controle-afspraak bespreekt u de resultaten van de behandeling en stelt de register podoloog de behandeling in overleg eventueel bij. Soms heeft u vervolgstappen nodig om tot het beste resultaat te komen of wordt u doorverwezen naar de huisarts, specialist of medisch pedicure.

Vergoedingen van de zorgverzekering

Mensen met een verhoogde kans op het ontstaan van wonden aan de voeten, door diabetes mellitus of een andere aandoening of vanwege een medische behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie) komen in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket. Verder vergoeden vrijwel alle zorg verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (deels) de consulten, onderzoeken, behandeling en/of therapiezolen van register podologen.

Controleer uw zorgverzekering

Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

Check uw vergoeding

Vind een register podoloog

Een register podoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg). Hij blijft zich ontwikkelen, houdt zijn kennis en vaardigheden actueel en verdiept deze met (bij)scholingen en andere deskundigheid bevorderende activiteiten. Ook doorloopt hij een kwaliteitsaudit. Alleen met goede resultaten in kwaliteit mogen deze voetspecialisten zichzelf register podoloog (blijven) noemen.

Klik op de onderstaande knop en vind een register podoloog bij u in de omgeving!

Vind een register podoloog

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres