Wat is een podoposturaal therapeut?

De podoposturaal therapeut is een voet-houdingstherapeut die uw houding corrigeert met behulp van dunne inlegzolen onder uw voeten. De podoposturaal therapeut heeft een post-hbo-opleiding gevolgd en is aangesloten bij Stichting LOOP. Regelmatig worden bij- en nascholingen gevolgd om op de hoogte te blijven van de meest actuele ontwikkelingen.

Wat kunt u van een behandeling verwachten?

De podoposturaal therapeut begint de behandeling met een vraaggesprek, vraagt naar de voorgeschiedenis van uw klachten en wanneer deze optreden. Daarna volgt een onderzoek van nek, schouders, wervelkolom, bekken, benen en voeten. De onderlinge verschillen of scheefstand van het lichaam bij het lopen of staan worden nauwkeurig bekeken.

Na het onderzoek probeert de podoposturaal therapeut uw houding te veranderen door dunne stukjes kurk onder uw voeten te plaatsen. Om dit effect blijvend te maken, worden deze stukjes kurk in dunne inlegzolen verwerkt, deze draagt u in uw schoenen. Deze zolen beïnvloeden uw houding. Daarom loopt u de hele dag, ook in huis, op uw schoenen met daarin deze zolen. Na vier tot zes weken komt u terug voor controle, dan wordt uw houding opnieuw beoordeeld. Indien nodig worden de zolen aangepast. Vaak heeft u na verloop van tijd de zolen niet meer nodig.

Worden uw behandelingen vergoed?

Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden de behandeling vanuit de aanvullende verzekering. Maak gebruik van de onderstaande vergoedingenwijzer of informeer bij uw ziektekostenverzekeraar naar de vergoeding voor podoposturale therapie.

Controleer uw zorgverzekering

Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

Check uw vergoeding

Hebt u een verwijzing nodig?

U kunt met en zonder verwijzing van een (huis)arts naar een podoposturaal therapeut. Sommige verzekeraars vragen een verwijzing voordat ze de behandeling vergoeden. Wat voor u van toepassing is kunt u vinden op de website www.loop.nl of informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Los van de vraag of verwijzing nodig is, werkt de podoposturaal therapeut graag samen met andere zorgverleners en zal hij in overleg met u een verslag voor uw huisarts verzorgen.

Hebt u pijn bij lopen of bewegen?

Hebt u last van uw voeten, enkels, knieën, nek, rug, schouders, heupen of andere gewrichten en spieren? Dan is podoposturale therapie misschien iets voor u. De podoposturaal therapeut corrigeert uw houding met behulp van dunne inlegzolen. Misschien hebt u pijn in een gewricht of spier omdat u verkeerd staat en beweegt. Daarom bekijkt de podoposturaal therapeut uw hele lichaam om zo de mogelijke oorzaak van uw klacht op te zoeken.

Veelvoorkomende klachten waarmee u naar een podoposturaal therapeut kunt gaan, zijn:

 • Te hoge spierspanning, kramp
 • Blokkade in nek of rug
 • Hernia
 • Zenuwpijn
 • Migraine en andere hoofdpijnen
 • Schouder-, knie- en heupklachten
 • Artrose en andere slijtage
 • Slijmbeursontsteking

Vind een podoposturaal therapeut

Podoposturaal therapeuten hebben een post-hbo-opleiding gevolgd aan de Academie voor Podologie. Zij zijn aangesloten bij Stichting LOOP: het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie. Stichting LOOP behartigt de belangen van haar aangesloten therapeuten en bewaakt, borgt en verbetert de kwaliteit van de voet- en houdingszorg.

Klik op de onderstaande knop en vind een podoposturaal therapeut bij u in de omgeving!

Vind een podoposturaal therapeut

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres