Een diepgaande verkenning

Wanneer mensen hun gloednieuwe steunzolen ontvangen, compleet met persoonlijk schoenadvies van een register podoloog, ontstaat vaak de vraag: zijn alle schoenen met een uitneembaar voetbed automatisch geschikt voor steunzolen?

Dit is het begin van een zoektocht naar het perfecte paar schoenen, een zoektocht die voor velen een uitdaging vormt. Sommigen stappen een traditionele schoenenwinkel binnen, terwijl anderen de online route kiezen. Met een simpele zoekopdracht naar schoenen met uitneembare zolen ontdekken ze een overvloed aan merken en stijlen.

Online winkelen biedt een uitgebreide selectie en het gemak van thuis passen, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle schoenen met uitneembare zolen automatisch geschikt zijn voor steunzolen. Het selecteren van geschikte schoenen vereist zorgvuldige aandacht voor verschillende factoren, waaronder:

 • de vorm en diepte van het voetbed;
 • de stabiliteit van de schoen;
 • de mate van ondersteuning die de schoen biedt.

De juiste schoen vinden kan een uitdaging zijn.

Kritische factoren bij het kiezen van schoenen voor steunzolen

Bij een bezoek aan een register podoloog ondergaat u een nauwkeurige scan van uw voeten met behulp van geavanceerde 2D/3D-technologieën. Door deze scan wordt een digitale afdruk van uw voeten gemaakt, die tot in detail uw voetstructuur vastlegt. Deze gedetailleerde informatie, gecombineerd met een grondig onderzoek, vormt de basis voor het ontwerp van uw individuele steunzolen.

De register podoloog besteedt grote zorg aan het modelleren van deze zolen. Of ze nu met de hand worden vervaardigd, naar een freesmachine worden gestuurd of een moderne 3D-printer worden verzonden. Elke stap in het proces is gericht op het creëren van een zool die nauwkeurig aansluit op uw voet en de nodige ondersteuning biedt.

Gelukkig biedt de hedendaagse markt een ruime keuze aan schoenen die geschikt zijn voor steunzolen. Vooraanstaande merken zoals Durea, Piedi Nudi, Hartjes, Gabor en Xsensible hebben verschillende modellen met diverse leesten en wijdtematen. Uiteraard zijn er ook andere kwaliteitsmerken op de markt verkrijgbaar, allemaal voorzien van een uitneembaar voetbed dat perfect past bij uw op maat gemaakte zolen. Het verwijderbare voetbed van deze schoenen maakt het eenvoudig om uw op maat gemaakte zool in te brengen, waardoor u kunt genieten van het gewenste comfort en effect.

Echter, naast deze comfortabele opties, duiken ook trendy modeschoenen op in zoekmachines en schoenenwinkels, vaak met uitneembare zolen. Hoewel het lijkt alsof het plaatsen van uw steunzolen in deze modieuze schoenen een eenvoudige oplossing is, is voorzichtigheid geboden. Sommige van deze schoenen zijn ontworpen met interne hakken die zijn afgestemd op de originele binnenzolen. Wanneer u uw eigen steunzolen inlegt, kan dit leiden tot een verkeerde positie van uw op maat gemaakte zolen, waardoor u mogelijk naar achteren leunt in de schoen. Dit kan ongemak en klachten veroorzaken. U kunt hierdoor bij het geleng* of de voorvoet steun meer voelen onder de voet en dit kan irritatie met zich meebrengen of zelf klachten van de peesplaat, achillespees of hoger in de bewegingsketen zoals de knie of de heup.

Oplossingen voor schoenen met een interne hak

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de eigenschappen van de schoenen en de inlegzolen. Bij schoenen met interne hakken kan het plaatsen van een talonnette (hakverhoging) helpen om het grondvlak gelijk te maken, waardoor de 2D/3D zool weer goed zit onder uw voet.

Bij uw register podoloog en schoenenzaken kunnen ze u helpen door te laten zien welke schoenen deze interne hak hebben en het samen met u oplossen. Met de juiste aanpassingen kunnen mensen met steunzolen genieten van zowel comfortabele als modieuze schoenen.

Voorbeeld uit de praktijk

Mevrouw de Vries, al een half jaar lang een tevreden steunzoolgebruiker, begon onlangs klachten te ervaren. Ze voelde dat haar geleng tegen haar voet drukte en had 's ochtends last van pijn bij het opstaan. Na het bespreken van mogelijke veranderingen in haar routine, realiseerde ze zich dat de enige nieuwe toevoeging aan haar leven een paar Via Vai-schoenen was, die ze absoluut geweldig vond. Deze schoenen hadden echter een interne hak die haar steunzolen beïnvloedde.

Nadat haar register podoloog een talonnette in de schoenen had geplaatst en haar op maat gemaakte zolen opnieuw had ingebracht, voelde mevrouw de Vries meteen een verschil. Bij de controle na zes weken waren haar klachten verdwenen en kon ze weer comfortabel genieten van haar favoriete schoenen.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste schoenen is het cruciaal om te bedenken dat niet alle modellen automatisch geschikt zijn voor steunzolen, zelfs als ze een uitneembaar voetbed hebben. Het is een proces dat zorgvuldige overweging vereist, waarbij zowel het ontwerp van de schoen als de compatibiliteit met uw op maat gemaakte steunzolen worden meegenomen.

Een consult met uw register podoloog of een bezoek aan gespecialiseerde schoenenzaken waar bijvoorbeeld voetkundig adviseurs werkzaam zijn, kan u hierbij helpen. Zij kunnen u voorzien van waardevol advies en begeleiding bij het vinden van schoenen die niet alleen stijlvol zijn, maar ook het comfort en de ondersteuning bieden die uw voeten verdienen.

Vind een erkende podoloog

Een erkende podoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!

Vind een podoloog

*Het smalle middenstuk van de zool van een schoen, dat hoger ligt dan de rest van de zool; het gedeelte waar zich de holte van de voet bevindt.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres