Het onderzoek

Na een eerste gesprek en verschillende onderzoeken komt de register podoloog tot een diagnose en bespreekt met u wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden om het probleem op te lossen of uw klacht te verminderen.

Het onderzoek bij de register podoloog

Het behandelplan

Het behandelplan wordt samen met u opgesteld. Er worden behandeldoelen opgesteld en de register podoloog zal u vertellen wat de prognose is. Wanneer u samen met de register podoloog tot een plan bent gekomen, zal deze overgaan tot de werkelijke behandeling. De gekozen behandeling ligt dus aan uw klacht, behandeldoel, prognose en uw persoonlijke voorkeur.

De behandelmogelijkheden

Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van behandelmogelijkheden. Een aantal mogelijkheden wordt hieronder uitgelegd. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Therapiezolen

Deze worden door de register podoloog voor u op maat gemaakt. Hoe de zool eruitziet en welke materialen er gebruikt worden, is afhankelijk van hoe en wanneer u de zolen gaat gebruiken. Gebruikt u de zolen voor ADL (alledaagse leven), werkschoenen of juist voor sport, uw zool wordt aan uw gebruik aangepast. Passend in de juiste schoen en met de materialen die prettig of noodzakelijk zijn voor het gebruik.

Ook het materiaal aan de bovenzijde van de zool hangt af van het gebruik en/of uw wensen. Het kan dus voorkomen dat u verschillende zolen krijgt, voor uw alledaagse leven, veiligheidsschoenen en/of sportschoenen. Het is dus ook belangrijk dat u met uw register podoloog bespreekt welke soorten schoenen u allemaal gebruikt.

Persoonlijk (sport)schoenadvies

Bij voetklachten is het nog belangrijker dat de juiste schoen gedragen wordt. Naast de lengte en breedte van de schoen, is het bijvoorbeeld ook van belang dat de standaard zool uit uw schoen kan, zodat uw eigen therapiezool erin past. Heeft u zolen aangemeten gekregen voor het sporten, dan is het ook belangrijk dat uw sportschoen geschikt is voor een therapiezool. Het is namelijk nodig dat uw sportschoen geen standaard correctie heeft en dus een neutrale sportschoen is, zodat de correctie in uw therapiezool en sportschoen bij elkaar passen.

Dit alles zal met u besproken worden, zodat u met het juiste advies naar de schoen- of sportwinkel kunt gaan om de juiste schoen aan te schaffen.

Schoenadvies door de register podoloog

Tape technieken

Sporttape kan gebruikt worden om u bij een blessure te helpen een bepaalde spier, pees of gewricht zoveel mogelijk te ontlasten. Bij medical tape wordt een slappe spier op spanning gebracht of wordt een gespannen spier juist geholpen om de spanning eraf te halen. Ook wordt deze tape ingezet om bij overbelasting een gewricht te ondersteunen of vocht van ontstekingen te verminderen.

Oefeningen

De register podoloog kan u ook oefeningen meegeven. Deze zijn bijvoorbeeld bedoeld om uw voet sterker te maken, te stabiliseren of om bij bepaalde peesklachten de beweeglijkheid van een spier of pees te vergroten. Bent u al onder behandeling van een fysio- of oefentherapeut, dan worden deze meestal in overleg met deze therapeut gegeven of wordt u doorverwezen naar één van deze therapeuten.

Orthesiologie

Als u een afwijkende tenenstand of een steeds terugkerende likdoorn heeft, dan kan de register podoloog een silicone orthese voor u maken. Dit is een rubberachtig stukje dat tussen of om uw tenen gemaakt wordt om de tenen te corrigeren of te beschermen. Dit stukje wordt ter plekke voor u om of tussen de tenen geboetseerd en is dus altijd volledig op maat gemaakt. Soms is het nodig om na een tijdje dragen dit de silicone orthese te vervangen, omdat de stand van de teen of tenen verandert. Ook bestaan er verschillende soorten materiaal qua hardheid en verwerking. Hoe u deze orthese moet onderhouden en bewaren, zal uw register podoloog uitleggen.

Bent u door een trauma of amputatie een teen kwijt, dan kan van ditzelfde materiaal een prothese (vervangende teen) gemaakt worden, waardoor de andere tenen hun stand kunnen blijven behouden en de voet normaler in uw schoen past.

Vilttherapie

Voor drukplekken op uw voet of tenen kan de register podoloog ook vilt gebruiken om de plek drukvrij te leggen. Het vilt kan dan op uw voet of in de schoen geplaatst worden. Dit is vaak een tijdelijke oplossing om de druk die er op dat moment zit direct van uw voet af te halen, totdat uw zool of schoen is aangepast of vervangen.

Preventie

De register podoloog zal ook met u bespreken hoe u in de toekomst bepaalde blessures en/of klachten kunt voorkomen. Natuurlijk spelen de juiste schoenen hier een grote rol in. Soms kan het ook helpen om uw leefstijl aan te passen, zoals meer, minder of anders te gaan bewegen. Maar ook een juiste verzorging van de (huid en nagels van de) voet kan bijdragen aan het voorkomen van uw klacht.

Multidisciplinaire behandeling

Een optimale behandeling van uw klacht kan de register podoloog vaak niet alleen. Op advies kunt uzelf andere schoenen gaan kopen, een afspraak maken bij de fysio- of oefentherapeut of (medisch) pedicure. Vaak werkt de register podoloog dan ook samen met verschillende zorgverleners zoals huisartsen, fysio- en oefentherapeuten, (medisch) pedicures of andere zorgverleners. Het is dus mogelijk dat u doorverwezen wordt om uw behandeling zo passend mogelijk voor u te maken.

Vind een erkende podoloog

Een erkende podoloog (register podoloog) is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij Stichting LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Vaak is de register podoloog de opleiding gaan volgen aan de Academie voor Podologie door een extra interesse in de voet en voetstand, uitvloeiend uit een ander beroep. Het kan dus zijn dat de register podoloog waar u een afspraak heeft ook fysiotherapeut of medisch pedicure is, of dat hij/zij gevestigd is in een schoenwinkel. De achtergrond en de manier van samenwerken met andere disciplines is dus ook in iedere praktijk anders. Één ding hebben alle register podologen gemeen: zij streven naar de beste behandeling voor u, met de verschillende behandelwijzen en samenwerkingen die zij tot hun beschikking hebben.

Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!

Vind een podoloog

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres