Hoe een register podoloog kan helpen

Voetklachten bij kinderen kunnen variëren van eenvoudige pijntjes tot ernstigere aandoeningen. Gelukkig is er hulp beschikbaar van zorgprofessionals zoals register podologen, die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren en behandelen van voetaandoeningen.

Kindervoeten en hun unieke behoeften

Kinderen bevinden zich in een belangrijke fase van groei en ontwikkeling, en hun voeten zijn daarbij geen uitzondering. De structuur van kindervoeten verschilt aanzienlijk van die van volwassenen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de voeten van kinderen extra zorg nodig hebben om gezond te blijven. Ze dragen het lichaamsgewicht en moeten de kinderen ondersteunen tijdens hun actieve levensstijl.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende voetklachten bij kinderen en hoe een register podoloog kan helpen bij het begeleiden van zowel kinderen als hun ouders of verzorgers.

Veelvoorkomende voetklachten bij kinderen

Lees hieronder meer over een aantal veelvoorkomende voetklachten bij kinderen:

Platvoeten

Veel kinderen worden geboren met platvoeten, wat normaal kan zijn in hun vroege jaren. Als platvoeten echter aanhouden en pijn veroorzaken, kan dit een probleem zijn dat moet worden aangepakt. Een register podoloog kan helpen bepalen of behandeling nodig is.

Hielpijn

Groeipijn in de hiel, ook bekend als de 'ziekte van Sever', kan optreden tijdens groeispurts. Een register podoloog kan advies geven over pijnverlichting, geschikte schoenen en de juiste mate van activiteit. Als het nodig is kan de register podoloog ook een aanpassing in de schoen maken om de pijnklachten zo veel mogelijk te beperken.

O-benen of X-benen

De stand van de voeten en benen van kinderen is erg veranderlijk en maken in de eerste 8 levensjaren de grootste veranderingen door. Voor de leeftijd van 6-8 jaar is er in de meeste gevallen geen reden om ongerust te zijn. Als uw kind klaagt over pijn of vermoeide voeten/benen heeft na een dag lopen, veel valt of struikelt, of als het kind niet graag loopt, rent en speelt kan dit een gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten of benen. Een register podoloog kan podologisch ondersteuning bieden om de stand van de benen te corrigeren.

Vertraagde motorische ontwikkeling

Voetproblemen kunnen ook de motorische ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Een register podoloog kan oefeningen aanbevelen om de voet- en beenspieren te versterken.

Voetklachten bij kinderen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de voeten van kinderen extra zorg nodig hebben om gezond te blijven. Ze dragen het lichaamsgewicht en moeten de kinderen ondersteunen tijdens hun actieve levensstijl.

De rol van een register podoloog

Een register podoloog is een specialist in voetproblemen en kan van onschatbare waarde zijn bij het behandelen van voetklachten bij kinderen. Ze hebben de expertise om de specifieke behoeften van kindervoeten te begrijpen en gepaste zorg te bieden.

Diagnose en behandeling

Een register podoloog zal de voeten van het kind grondig onderzoeken om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Vervolgens zal er een passend behandelplan worden opgesteld. Dit kan bestaan uit o.a. schoenadvies, therapiezolen, advies voor medebehandeling door (kinder) fysiotherapie of andere behandelmethoden, afhankelijk van de aard van het probleem. Het doel is om de pijn te verlichten en de voetgezondheid te verbeteren.

Preventie en begeleiding

Naast het behandelen van bestaande klachten, kan een register podoloog ook waardevolle informatie bieden over hoe voetproblemen kunnen worden voorkomen. Advies aan ouders/verzorgers en kinderen over het dragen van geschikt schoeisel en het belang van regelmatige voetcontroles en oefeningen om de voeten te versterken horen hierbij. Preventie is onmisbaar om toekomstige problemen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Samenwerking met ouders en verzorgers

Een register podoloog begrijpt dat de betrokkenheid van ouders of verzorgers nodig is voor het succes van de behandeling. Zij kunnen een belangrijke rol spelen door goed te letten op eventuele klachten of veranderingen in het looppatroon van hun kind en door tijdig professionele hulp in te schakelen. De register podoloog zal hen ook informeren over de voortgang van de behandeling en eventuele aanpassingen aan het behandelplan.

Conclusie

Voetklachten bij kinderen mogen niet worden genegeerd, omdat ze de groei en ontwikkeling van het kind kunnen beïnvloeden. Gelukkig zijn register podologen beschikbaar om te helpen. Door vroegtijdige diagnose, gepaste behandeling en preventieve maatregelen kunnen kinderen weer pijnvrij en met een goede mobiliteit genieten van hun jeugd. Ouders kunnen gerustgesteld zijn dat ze de gezondheid van hun kinderen op lange termijn beschermen.

Actueel

Benieuwd naar actualiteiten in de erkende podologie en paramedische voetzorg? Blijf op de hoogte en lees de laatste actualiteiten!

Bekijk alle actualiteiten

 • Nieuw bestuurslid voor LOOP

  arrow_right
 • Basisverzekerde preventieve voetzorg

  arrow_right
 • Jaarcongres podologie 2023

  arrow_right
 • Jaarcongres Podologie & PodoExpo 2023

  arrow_right

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres