Een paramedisch specialist, gespecialiseerd in voet en houding
In een tijd waarin de zorgsector steeds complexer wordt en patiënten steeds kritischer naar hun zorgaanbieder kijken, is het essentieel dat zorgverleners zich profileren met een duidelijke meerwaarde. Dit geldt ook voor de register podoloog. Deze voet- en houdingspecialist is bij veel mensen nog relatief onbekend (Van Putten, 2020), terwijl deze een belangrijke schakel vormt in de paramedische eerstelijnszorg.
In dit artikel
In dit artikel bespreken we de rol van de register podoloog, de kwaliteit van deze paramedisch specialist en wat deze voor u kan betekenen. Klik op één van de onderstaande links om direct naar een onderdeel te gaan:
De specialisatie van de register podoloog – voet en houding
Een register podoloog is een paramedisch voetzorgverlener, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die hun ontstaan vinden in de (stand van de) voeten. Daarnaast herkent en behandelt de register podoloog ook het houdings- en bewegingsapparaat in relatie tot de voet. Daarnaast heeft de register podoloog specialistische kennis over de (risico’s bij) de kindervoet in de groei, voeten van sporters, et cetera.
Tevens heeft een register podoloog specialistische kennis van basisverzekerde preventieve voetzorg bij diabetes mellitus, reuma, andere chronische aandoeningen en medische behandelingen die kunnen leiden tot een ‘risicovoet’. Het doel van deze preventieve voetzorg is om voetulcera (zweren aan de voet) en amputaties te voorkomen.
Samengevat, houden register podologen zich bezig met het onderzoeken en behandelen van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, met bijzondere aandacht voor de voet, enkel en houdingsgerelateerde problematiek (aanvullend verzekerde voetzorg). En dragen zij met preventieve voetzorg ook bij aan het voorkomen van voetulcera en amputaties (basisverzekerde voetzorg).
De toegevoegde waarde van de register podoloog
De toegevoegde waarde van de register podoloog ligt in het combineren van klinisch redeneren, biomechanische kennis en het toepassen van corrigerende, dempende of drukverlagende therapieën, zoals steunzolen of schoenaanpassingen.
Uit onderzoek blijkt dat deze interventies effectief kunnen zijn bij veel voorkomende klachten (Chevalier et al., 2015; Landorf & Keenan, 2007), zoals:
- Fasciitis plantaris: ontsteking van de bindweefselband die onder de voetzool door loopt en de bal van de voet met het hielbeen verbindt, waarbij u vooral aan de onderzijde van de hiel pijn ervaart bij de eerste stappen, met soms uitstralende pijn richting de binnenkant van uw enkel;
- Metatarsalgie: pijn onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes, waarbij u pijn ervaart aan de onderkant van de voorvoet waar uw tenen beginnen)
- Patellofemoraal pijnsyndroom (knieproblemen door overpronatie): pijn aan uw knieschijf, doordat uw voet tijdens het lopen teveel naar binnen kantelt (=overpronatie). Uw onderbeen draait dan mee, waardoor de knie niet meer recht kan staan en de knieschijf niet meer soepel op en neer glijdt.
Ook kan vroege herkenning van biomechanische afwijkingen bij kinderen op latere leeftijd ernstige klachten voorkomen (Uden et al., 2017). Het is van belang dat ouders en jeugdartsen ook op de hoogte zijn van dit preventieve aspect.
De kwaliteit van de register podoloog
De register podoloog staat geregistreerd bij Stichting LOOP, is opgeleid op NLQF-6 niveau (= Hbo-niveau) en voldoet aan een onafhankelijk kwaliteitssysteem door verplichte (her)registratie bij het kwaliteitsregister Kabiz en door een verplichte auditcyclus. Dit waarborgt dat u als patiënt verzekerd bent van kwalitatieve, evidence-based zorg met een multidisciplinaire benadering.
Veel mensen verwarren de register podoloog met een Pedicure (Mbo-niveau) of Orthopedisch Schoentechnicus (Mbo- of Hbo-niveau). register podologen zijn gelijkwaardig aan Podotherapeuten, die ook gespecialiseerd zijn in de (houding van) de voeten en zijn opgeleid op Hbo-niveau.
Op onze homepagina vindt u informatie over patiëntervaringen, waar bijna 10.000 patiënten de register podologen gemiddeld hebben beoordeeld met het cijfer 9,3. Dat is iets waar we trots op zijn.
Naast dit artikel vindt u op de website van Stichting LOOP ook veel artikelen over zorginhoudelijke onderwerpen. Op deze manier willen we onze expertise over veelvoorkomende klachten en behandelmogelijkheden laagdrempelig met u delen.
Onze multidisciplinaire benadering van zorg betekent ook dat register podologen structureel samenwerken met verwijzers in de eigen regio (zorgnetwerk), zoals huisartsen, fysiotherapeuten en sportartsen.
Daarbij komen register podologen regionaal ook onderling bij elkaar om samen te blijven leren over relevante ontwikkelingen in het vakgebied, zoals nieuwe richtlijnen en casuïstiekbesprekingen.
Het ontkrachten van misinformatie
We vinden het ook van belang dat register podologen hun professionaliteit en meerwaarde actiever communiceren, om een tegengeluid te laten horen naar de misinformatie die bijvoorbeeld op internet over register podologen is te vinden. Een voorbeeld van misinformatie is dat register podologen ‘slechts een cursusje’ zouden hebben gevolgd, terwijl register podologen zijn opgeleid op Hbo-niveau, net zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten, en ook moeten blijven voldoen aan de eisen van een onafhankelijk kwaliteitssysteem.
Indien u een register podoloog benadert, die is aangesloten bij Stichting LOOP, dan weet u zeker dat deze register podoloog voldoet aan alle opleidings- en kwaliteitseisen die Stichting LOOP stelt.
Met het ontkrachten van misinformatie willen we bijdragen aan de zorg-ethische principes van transparantie, integriteit en patiëntgerichtheid. Informatie op internet – of waar dan ook – mag nooit misleidend zijn.
Meer patiënten tijdig en effectief helpen
De register podoloog levert een belangrijke bijdrage aan het herkennen, behandelen en voorkomen van voet- en houdingsgerelateerde klachten. Toch blijft de bekendheid en positionering van deze beroepsgroep nog achter. Door register podologen op een integere manier meer bekendheid te geven, kan de waardering van dit vakgebied aanzienlijk toenemen. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de zorgethiek, maar juist met het doel om meer patiënten tijdig en effectief te helpen.
Vind een erkende podoloog
Een erkende podoloog (register podoloog) is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij Stichting LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Vaak is de register podoloog de opleiding gaan volgen aan de Academie voor Podologie door een extra interesse in de voet en voetstand, uitvloeiend uit een ander beroep. Het kan dus zijn dat de register podoloog waar u een afspraak heeft ook fysiotherapeut of medisch pedicure is, of dat hij/zij gevestigd is in een schoenwinkel. De achtergrond en de manier van samenwerken met andere disciplines is dus ook in iedere praktijk anders.
Één ding hebben alle register podologen gemeen: zij streven naar de beste behandeling voor u, met de verschillende behandelwijzen en samenwerkingen die zij tot hun beschikking hebben.
Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!
Referenties
- Chevalier, T. L., Hodgson, D., Chockalingam, N., & Romeo, J. (2015). Effects of foot orthoses on lower extremity kinematics during running: A systematic literature review. Journal of Foot and Ankle Research, 8(1), 6. https://doi.org/10.1186/s13047-015-0065-y
- Landorf, K. B., & Keenan, A. M. (2007). Efficacy of foot orthoses for the treatment of plantar fasciitis: A randomized trial. Archives of Internal Medicine, 167(14), 1591–1596. https://doi.org/10.1001/archinte.167.14.1591
- Stichting LOOP. (z.d.). Wat is een Registerpodoloog? Geraadpleegd op 10 mei 2025, van https://www.loop.nl
- Uden, H., Boeschoten, E., & Nolte, P. A. (2017). Effectiviteit van kinderpodologische screening bij afwijkende voetstanden. Podologie, 30(3), 12–17.
- Van Putten, R. (2020). Bekendheid van podologische zorg onder Nederlandse consumenten. Podotherapeutisch Tijdschrift, 38(1), 4–9.