Een stap in de goede richting

Een loopanalyse is meer dan alleen het observeren van de manier waarop iemand loopt. Door het analyseren van factoren zoals de stand van de voeten, de bewegingen van de gewrichten (zoals knieën, heupen, maar ook de rug) en de spieractiviteit, kan de register podoloog bepalen welke gebieden van het lichaam onder druk staan of uit balans zijn.

In dit artikel

In dit artikel bespreken wij het belang van een loopanalyse bij de register podoloog. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Waarom een loopanalyse?

Eén van de veelvoorkomende redenen waarom mensen een loopanalyse ondergaan, is vanwege pijnklachten in de voeten. Veelvoorkomende voetproblemen, zoals platvoeten, holvoeten, hielspoor en achillespeesklachten, kunnen worden veroorzaakt en/of in stand gehouden worden door een afwijkend looppatroon. Door middel van een loopanalyse kan de register podoloog de oorzaak van de pijn achterhalen en een behandeling op maat aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld het aanmeten van een steunzool zijn, maar ook (voetspier)oefeningen of looptraining.

Hoe wordt een loopanalyse uitgevoerd?

Een loopanalyse kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 1. Traditioneel wordt een loopanalyse voornamelijk visueel uitgevoerd, waarbij de register podoloog het lopen van de patiënt observeert en noteert. Tegenwoordig worden er echter ook modernere technieken gebruikt, zoals:
 2. Met een videocamera: met behulp van de videocamera kan de register podoloog de bewegingen van de patiënt beeld voor beeld analyseren. Dit biedt een gedetailleerd beeld van de lichaamshouding, de bewegingen van de gewrichten en eventuele afwijkingen tijdens het lopen.
 3. Een drukmat wordt ook vaak gebruikt, deze geeft een beeld van de verschillende drukmomenten tijdens de verschillende fases van het lopen. De druksensoren worden gebruikt om de drukverdeling onder de voeten te meten, wat nuttig kan zijn bij het identificeren van problemen zoals overpronatie (het te ver naar binnen kantelen van de voet, waarbij de enkel en middenvoet te ver doorzakken).

Door deze gegevens te combineren, kan de register podoloog een gedetailleerd beeld krijgen van de manier waarop iemand loopt en eventuele problemen identificeren.

Een loopanalyse bij de register podoloog

Een loopanalyse bij de register podoloog

Een loopanalyse stelt de register podoloog in staat om gedetailleerde informatie te verkrijgen over de manier waarop een patiënt loopt.

Voordelen van een loopanalyse in de podologie

Enkele voordelen van een loopanalyse zijn:

 1. Individuele aanpak: een loopanalyse maakt het mogelijk om behandelingen en oefeningen specifiek af te stemmen op de behoeften van de patiënt. Door de onderliggende oorzaak van de klachten te identificeren, kan de register podoloog gerichte interventies toepassen en het herstelproces optimaliseren.
 2. Preventie: een loopanalyse kan niet alleen helpen bij het behandelen van bestaande klachten, maar ook bij het voorkomen van toekomstige blessures. Door het herkennen van risicofactoren en het corrigeren van mechanische afwijkingen, kan de register podoloog patiënten helpen om op een veilige en efficiënte manier te bewegen.
 3. Objectieve meetgegevens: een loopanalyse biedt objectieve meetgegevens die kunnen worden gebruikt om de voortgang van het herstel te volgen. Door regelmatig de loopanalyse te herhalen kan de register podoloog het effect van zijn behandeling in beeld brengen.

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij een loopanalyse werkt de register podoloog nauw samen met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, pedicures en orthopedisch schoentechnici om een zo goed mogelijke behandeling te garanderen. Samen kunnen zij de oorzaken van de problemen achterhalen en samen een behandelplan opstellen dat gericht is op het verbeteren van de looppatronen en het verminderen van pijn en klachten.

Het belang van een loopanalyse door de register podoloog wordt steeds meer erkend, niet alleen in de medische wereld, maar ook in de sportwereld. Sporters kunnen veel baat hebben bij een loopanalyse om blessures te voorkomen, prestaties te verbeteren en hun techniek te optimaliseren. Door het identificeren van afwijkingen in de looppatronen kan de register podoloog gerichte oefeningen en trainingsschema's aanbevelen om de prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Conclusie: een waardevol instrument

Kortom, een loopanalyse is een waardevol instrument in de register podologie dat helpt bij het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van voet en/of voetgerelateerde klachten. Door middel van geavanceerde technologie en deskundigheid kan de register podoloog de oorzaken achterhalen en gepersonaliseerde behandelplannen opstellen. Of het nu gaat om het verminderen van pijn, het verbeteren van de algehele gezondheid of het optimaliseren van sportprestaties, een loopanalyse is een stap in de goede richting.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres