Hoe verloopt de eerste afspraak bij de register podoloog?

U heeft een afspraak gemaakt of u wilt een afspraak gaan maken bij de register podoloog (hierna podoloog genoemd). Graag vertellen wij u wat u kunt verwachten tijdens de eerste afspraak bij de podoloog.

In dit artikel

In dit artikel nemen wij u mee naar uw eerste afspraak bij een podoloog. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over dit onderwerp:

Wanneer naar de podoloog?

Het kan zijn dat u een verwijzing of advies heeft gekregen van uw huisarts, fysiotherapeut, (medisch) pedicure. De verwijzing heeft dan als doel dat u gezien wordt door een podoloog omdat er klachten bestaan aan het bewegingsapparaat, uw voeten, knieën, heupen en/of rug.

Een podoloog behandelt klachten in de voet maar ook klachten hogerop in het lichaam, die veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand. Daarnaast is een podoloog ook opgeleid om kindervoeten en voetproblemen bij reuma en diabetes te behandelen. De podoloog werkt zowel preventief als klacht oplossend.

U kunt ook zonder verwijzing terecht bij een podoloog (sommige verzekeraars vragen een verwijzing van uw huisarts, u kunt dit nalezen in uw polisvoorwaarden). De directe toegankelijkheid van de praktijk voor podologie is sinds 2011 in werking.

Het bezoek aan de podoloog

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt, zal de podoloog over het algemeen 45-60 minuten voor u ingepland hebben. Vaak krijgt u voorafgaand aan uw bezoek een vragenlijst toegestuurd, op deze vragenlijst kunt u aangeven waar u last van heeft en in welke zin u beperkt wordt door de klacht. Dit kan sport of werk gerelateerd zijn of te maken hebben met uw dagelijkse activiteiten. Bij een afspraak zonder verwijzing zal daarnaast vaak een DTP (Directe toegankelijkheid podologie) vragenlijst gestuurd worden of deze vragen worden voorafgaand aan het maken van de afspraak met u doorgenomen.

Het vraaggesprek (ook wel anamnese genoemd)

Na het controleren van de NAW gegevens, het noteren van uw legitimatiegegevens en het doornemen van de verzekeringsgegevens start het vraaggesprek.

Tijdens dit gesprek stelt de podoloog gerichte vragen over wat de oorzaak van uw klacht is, waar de pijn of het ongemak zit en in hoeverre dit van invloed is op het dagelijks leven, uw werk of het sporten. Ook worden vragen gesteld over de algemene gezondheid, operaties of trauma’s uit het verleden. Door het stellen van deze vragen wordt het voor de podoloog steeds duidelijker waar het probleem zit en wat een eventuele oorzaak zou kunnen zijn.

Het onderzoek

Na het vraaggesprek zal de podoloog u over het algemeen vragen uw schoenen en sokken uit te doen en zo mogelijk het onderbeen tot de knie te ontbloten. Het onderzoek start meestal op de Podo baroscoop, dit is een voetspiegel. Op deze voetspiegel kan de podoloog zien hoe u staat, waar de druk onder de voeten zit maar hij zal ook zeker naar uw rug, heupen en knieën kijken. Er zijn ook podologen die met een drukmeetanalyse mat werken, dit geeft een nog uitgebreider beeld van de drukverdeling onder de voeten.

U neemt weer plaats op de behandelstoel, de podoloog zal nu uw voeten controleren op huid- en nagelafwijkingen. Hij vraagt u de voeten te bewegen en hij zal zelf de bewegingen controleren. Er kunnen aanvullende testen worden uitgevoerd zoals gevoelstesten van de huid met een mono filament (een soort draad die tegen de huid wordt geduwd), testen van de bloedvaten met een dopplersonde (die werkt met geluidsgolven), weerstandstesten van de spieren en soms ook een echografisch onderzoek.

Na dit onderzoek volgt een gangbeeldanalyse, u loopt een paar keer heen en weer in de behandelruimte, op een loopband of over de drukmeetanalyse mat. Dit kan op blote voeten zijn maar ook op de schoenen. De podoloog bekijkt ook uw schoenen, hij beoordeelt deze op geschiktheid en slijtage.

Dit onderzoek kan ook in een andere volgorde uitgevoerd worden, afhankelijk van de gewoonte van uw podoloog.

Het behandelplan

Na alle onderzoeken komt de podoloog tot een diagnose welke met u besproken zal worden. De podoloog legt uit wat eraan de hand is en wat er gedaan kan worden om het probleem op te lossen. Dit kan een steunzool zijn, schoenadvies, oefeningen (eventueel in samenwerking met een fysiotherapeut), tapen, vilttherapie of een teenorthese. Het kan ook zijn dat de podoloog u naar uw huisarts of een andere behandelaar verwijst voor verder onderzoek en of behandeling.

Het behandelplan wordt samen met u opgesteld, er worden behandeldoelen opgesteld en de podoloog zal u vertellen wat de prognose is.

Wanneer u samen met de podoloog tot een plan bent gekomen zal hij de steunzool aanmeten, de vilt of tape therapie aanbrengen, een orthese maken en/of de oefeningen uitleggen die u kunnen helpen. Een orthese kunt u over het algemeen gelijk meenemen of een dag later ophalen. Steunzolen worden meestal binnen twee weken geleverd.

De podoloog legt oefeningen uit

De podoloog zal bijvoorbeeld oefeningen uitleggen die u kunnen helpen

De nacontrole

Afhankelijk van de afspraken in het behandelplan komt u op nacontrole, gemiddeld na 8 weken bij aangemeten steunzolen. Bij andere therapieën is de nacontrole afhankelijk van de toegepaste therapie.

Wat neemt u mee naar de afspraak

Neem het volgende mee naar de eerste afspraak bij de podoloog:

  • Verwijzing van uw huisarts (indien van toepassing).
  • Legitimatiebewijs en zorgverzekeringspas.
  • Schoenen; sport, werk of dagelijkse schoenen. Neem ook gerust een paar schoenen mee waar u niet lekker op loopt.
  • Trek makkelijk zittende kleding aan, een broek die makkelijk over de knie gaat is prettig.

Vind een erkende podoloog

Een erkende podoloog is opgeleid aan de Academie voor Podologie, staat ingeschreven in het beroepsregister bij LOOP en in het kwaliteitsregister bij KABIZ. Klik op de onderstaande knop en vind een erkende podoloog bij u in de buurt!

Vind een podoloog

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

  • Wat is een register podoloog?

    De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

    Over de register podoloog

  • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

    Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

    Naar specialistenzoeker

  • Welke behandelingen worden vergoed?

    De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

    Check uw vergoeding

  • Wat is een podoposturaal therapeut?

    De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

    Over de podoposturaal therapeut

  • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

    Voetkundig adviseur

    De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

    Over de voetkundig adviseur

    Voetkundig sportadviseur

    De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

    Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres