Gespecialiseerd team van register podologen

Voor de hippische topsport is een apart hypergespecialiseerd team van podologen operationeel, speciaal voor het NOC*NSF. Binnen het team heeft ieder zijn of haar specialisatie, maar bij alle leden van het topsport team staat de sporter altijd op nummer 1. Dit team heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in zeven sportvarianten:

 • Dressuur
 • Springen
 • Eventing
 • Voltige
 • Horseball
 • Reining
 • Endurance

In dit artikel

Een hippisch podoloog helpt de ruiter zoveel mogelijk zonder blessures de paardensport uit te oefenen. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Paardensport en podologie

Een op maat gemaakte steunzool in je rijlaars of rijschoen om klachten te verhelpen? Of om rechter op het paard te zitten? Dat kan toch niet? Je zit toch op je paard? Hoe kan houding en zit door een voorziening in het schoeisel worden beïnvloedt? Nou, dat kan. Sterker nog, als het gaat om de laatste seconde, of de laatste centimeter; het werk van een gespecialiseerde podoloog kan voor jou en je paard het verschil maken tussen zilver of goud!

Paardensport en podologie

De samenwerking met een hippisch podoloog

Een samenwerking met een hippisch topsport podoloog start met het verzamelen van gegevens en samen bekijken we welk doel we gaan nastreven. De lengte van de benen (links/rechts) en heuprotatievrijheid links/rechts: alles wordt in kaart gebracht met behulp van diverse meet instrumenten. Zo kan de ruiter bijvoorbeeld een lengte verschil in de benen hebben en is de ruiter al aan het uitproberen geweest met het verlengen of verkorten van de beugelriemen. Maar toch is de ruiter niet tevreden, zakt hij steeds weer scheef en raakt hij uit balans.

Balans

Door een onbalans kan de ruiter klachten ontwikkelen zoals, knie-, heup-, rugklachten, klachten in de nek en hoofdpijn. De hippisch podoloog helpt haar patiënt zoveel mogelijk zonder blessures de paardensport uit te oefenen. Als het lichaam niet in balans is, vindt een compensatie plaats. Dit is de basis voor het ontwikkelen van blessures. Wat is de ‘voorkeurs kant’ waar je als ruiter sterker bent en hoe verstoort dit de balans?

Voorbeelden van hippische sportpodologie

De hippisch podoloog kan helpen bij het compenseren van scheefstanden waardoor een verstoorde dressuur oefening zoals een pirouette, door het verbeteren van balans verholpen kan worden.

Een ruiter in de springsport waarbij op de sprong het bovenlichaam iets te veel naar links hangt heeft een grotere kans om een balk af te gooien in het parcours. En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen van mogelijkheden van een hippisch podoloog om de houding te paard te kunnen veranderen om betere resultaten te kunnen boeken.

Waarop heeft de hippisch podoloog invloed?

De hippisch podoloog heeft invloed op de onderstaande punten:

 • Inknikken in de heup bij de ruiter
 • Wegzakken naar één kant
 • In de sprong schuin boven je paard zitten
 • Uitdraaiende tenen
 • Kuitkrampen
 • Ruiter spierproblemen
 • Moeite met eenzijdig insturen in de wending

De hippische sport is een intensieve sport. Bij het trainen van meerdere paarden is elke dag goed gevuld. De dagelijkse verzorging, een keer vallen, met of zonder consequenties; topruiters blijken steeds weer bijzonder hard voor zichzelf en rijden vaak gewoon door met blessures. De hippisch podoloog komt in de dagelijkse praktijk ruiters tegen met letsel dat al jaren bestaat of ruiters die niet in perfecte balans zijn met het paard. De hippisch podoloog kan een analyse maken waarbij binnen de mogelijkheden een passende oplossing wordt gegeven.

Letsel door paardensport

De hippisch podoloog komt in de dagelijkse praktijk ruiters tegen met letsel dat al jaren bestaat.

Een greep uit de referenties

Leontien Raijmakers – Dings Grand Prix dressuur, Team Piet Raijmakers

“Mijn rechter beugel was gevoelsmatig korter dan de linker beugel. Met het blote oog was dit niet te zien. Ik had al veel geprobeerd, beugelriemen gewisseld, andere beugels, zadel aangepast maar het gevoel bleef bestaan. Met de podologische ruitersport zolen is het probleem opgelost en presteer ik beter!”

Ronald Beukers – Manege Beukers

“Onze ruiters die de therapiezolen gebruiken zitten makkelijker op hun paard. Ze voelen hun paarden als het ware beter aan. Een amazone hing erg over de rechterkant naar buiten. Wat we ook probeerden, we kregen het niet permanent opgelost. Met de therapiezolen is het probleem verholpen. Ook een ruiter met moeite om de hakken uit te drukken kan dat met zolen een stuk beter. Een aanwinst voor de Ruitersport!”

Joyce Wolters – KNHS A-kader talententeam

“Ik was een paar keer heel hard gevallen waardoor mijn heup en heiligbeen scheef stond. Ik ben regelmatig behandeld geweest maar de klacht bleef steeds terugkomen. Ik had veel pijn. Sinds de zolen die ik in mijn rijlaarzen en in mijn gewone dagelijkse schoenen draag ben ik klachten vrij. Ik ben er heel blij mee!”

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres