Lichamelijk onderzoek met echografie

Regelmatig krijgen mensen te maken met problemen aan hun voeten en enkels. Hierbij kan het gaan om klachten zoals pijn, stijfheid, zwellingen of afwijkingen in het gangbeeld. Niet zelden heeft dit een flinke negatieve invloed op het dagelijks functioneren, maar ook op sporten. De register podoloog is een specialist op het gebied van voet- en loopproblemen en kan door middel van verschillende onderzoeken de oorzaak van deze klachten achterhalen. Eén van deze onderzoeken is echografie.

Wat is een register podoloog?

Een register podoloog is een paramedisch specialist die zich richt op het behandelen van voetklachten en klachten die ontstaan als gevolg van een afwijkende voetstand of -functie. Hierbij kan gedacht worden aan klachten aan de knieën, heupen of rug. De register podoloog heeft een uitgebreide kennis van de anatomie, fysiologie en biomechanica van het bewegingsapparaat. Dit maakt hem of haar in staat om een breed scala aan voet- en loopproblemen te behandelen. Vaak worden deze problemen veroorzaakt door afwijkingen in de stand van de voeten, onderbenen of andere delen van het bewegingsapparaat. Een register podoloog beschikt over diverse behandelmethoden om deze afwijkingen te corrigeren en zo de klachten van de patiënt te verminderen of zelfs volledig te verhelpen. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld schoenadvies en bewegingsadvies gegeven.

Waarom is echografie belangrijk?

Echografie (of ultrasonografie) is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren weerkaatsen. Met deze techniek kunnen van allerlei organen en weefsels beelden worden gecreëerd. De register podoloog kan hiermee structuren als pezen en gewrichten in de voet en enkel in beeld brengen. Dit beeld kan dan door de register podoloog worden gebruikt om de structuur, grootte en kenmerken te beoordelen. Hierdoor kan hij of zij nog beter de diagnose stellen en behandelingen nauwkeuriger afstemmen op de individuele patiënt. Dit kan leiden tot een snellere genezing en een betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

In dit artikel zullen we bespreken welke aandoeningen het meest baat hebben bij het gebruik van echografie en hoe het helpt bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de behandeling. Waar klinische observatie en lichamelijk onderzoek niet voldoende is, kan echografie een belangrijke meerwaarde bieden.

Echografie kan voor de register podoloog een waardevol hulpmiddel zijn bij de behandeling van klachten aan pezen en gewrichten.

Echografie biedt meerwaarde bij pathologie van pezen en gewrichten

De eerste meerwaarde van echografie bij pathologie (aandoeningen) van pezen en gewrichten is dat het een duidelijker beeld geeft van de aard en de omvang van de klacht. Terwijl bij een klinische beoordeling alleen het oppervlakkige beeld kan worden bekeken, kan met echografie in het lichaam gezocht worden naar de oorzaak van de klachten. Dit komt doordat echografie de mogelijkheid biedt om diep in de weefsels te kijken. Hierdoor kan er meer specifieke informatie worden verkregen over de structuur en functie van de pezen en gewrichten en of er sprake is van afwijkingen van het normale beeld. Het maakt vaak meer inzichtelijk wat er precies aan de hand is en waardoor de klacht ontstaat.

Ook kan echografie worden ingezet om het effect van de behandeling te monitoren en eventuele veranderingen in het weefsel te observeren. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat niet iedere register podoloog ook echografist is. Het is dus niet vanzelfsprekend dat elke behandelaar altijd echo’s zal maken. Uiteraard is het ook niet bij ieder probleem nodig om echografie in te zetten.

Echografie bij de register podoloog

Waar klinische observatie en lichamelijk onderzoek niet voldoende is, kan echografie een belangrijke meerwaarde bieden.

Echografie als hulpstuk voor diagnosestelling

Echografie is dus een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Hierdoor kunnen structuren als pezen, botten, banden, zenuwen en gewrichten in beeld worden gebracht. Voor de register podoloog kan echografie helpen bij het vaststellen van de oorzaak van klachten. Voorbeelden van klachten waarbij echografie meerwaarde kan bieden zijn; hielspoor, peesplaatonsteking, achillespeesklachten, Morton neuroom (beknelde zenuw in de voorvoet), voorvoetklachten en slijmbeursontstekingen. Het kan ook helpen bij het uitsluiten van andere oorzaken van klachten, zoals stressfracturen en botbreuken.

Een waardevol hulpmiddel

Echografie is een nuttige tool voor register podologen bij het vaststellen van de oorzaak van klachten en het monitoren van de effectiviteit van behandelingen. Niet alle register podologen zijn ook echografist en daarom is het maken van een echo niet standaard. Neem daarom contact op met uw behandelaar om te zien of een echografie in uw geval noodzakelijk of nuttig is.

Praktische tip

Als u denkt baat te hebben bij een echografisch onderzoek, kunt u hierover het beste overleggen met uw register podoloog. Indien nodig kunnen zij u doorverwijzen naar een echografist in uw buurt. Onthoud dat echografie slechts een hulpmiddel is en dat het altijd belangrijk is om de klachten in hun geheel te beoordelen en te behandelen.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres