Aantoonbare kwaliteit

Om haar kwaliteit aantoonbaar te maken heeft de Academie voor Podologie (AvP) haar niveau laten toetsen volgens de nieuwste Nederlandse en Europese standaard in niveau bepaling: NLQF/EQF.

Op 11 februari 2021 is het beoordelingsproces afgerond, en is vastgesteld dat de leeruitkomsten van de AvP voldoen aan NLQF/EQF niveau 6. De toetsing vond plaats volgens het Nederlands en het Europees kwalificatieraamwerk. De opleiding is opgenomen in het openbare NLQF-register.

Het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) vormde voorheen dé standaard voor het vaststellen van het niveau van post initiële opleidingen. En ook het CPION accrediteerde de opleiding tot register podoloog al jaren op hbo-bachelor niveau.

Uiteraard zijn we blij met de bevestiging van het hbo-bachelor niveau van de register podologie volgens de nieuwste standaard van niveau bepaling in Europa en in Nederland.

Voordeel voor toekomstige studenten is dat zij met deze NLQF/EQF kwalificatie vanaf 2022 in aanmerking komen voor het STAP-budget. Het STAP-budget is een leer- en ontwikkelbudget van het Ministerie voor Sociale zaken en werkgelegenheid voor de stimulering van de arbeidsmarktpositie van mensen die verbonden zijn aan de Nederlandse arbeidsmarkt. Het vervangt de fiscale scholingsaftrek opleidingen voor particulieren.

Nadat men is afgestudeerd aan de AvP kan men zich inschrijven bij Stichting LOOP. Men mag zich dan register podoloog noemen. Om ook na afstuderen de kwaliteit van de register podologen en podoposturaal therapeuten te waarborgen moeten zij:

 1. Zich registreren bij KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg). KABIZ voert als onafhankelijke organisatie de registratie en herregistratie van beroepsbeoefenaren in de zorg uit. Tevens wordt de accreditatie van deskundigheids-bevorderende activiteiten voor de geregistreerde beroepsgroepen uitgevoerd.
 2. Zich laten auditeren door Health Care Auditing (HCA) of door Stichting Erkenningsregelingen Medische Hulpmiddelen.

Stichting LOOP vertegenwoordigt haar achterban, die deels dubbel is opgeleid, met name als fysiotherapeut, (medisch) pedicure, arts, verpleegkundige, praktijkondersteuner huisartsenpraktijk of manueel therapeut.

Zij zetten zich naast de reguliere voetzorg ook in voor groeperingen die specifieke behoefte hebben aan (preventieve) voetzorg, waaronder professionele sporters (voetballers, schaatsers, NOC/NSF), defensie en de politie.

Ook vervullen de in echografie gespecialiseerde register podologen en podoposturaal therapeuten een rol bij het voorkómen van medisch specialistische zorg door hun kennis van deze diagnostische techniek.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

 • Wat is een register podoloog?

  De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

  Over de register podoloog

 • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

  Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

  Naar specialistenzoeker

 • Welke behandelingen worden vergoed?

  De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

  Check uw vergoeding

 • Wat is een podoposturaal therapeut?

  De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

  Over de podoposturaal therapeut

 • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

  Voetkundig adviseur

  De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

  Over de voetkundig adviseur

  Voetkundig sportadviseur

  De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

  Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres