Wat doet een register podoloog?

Als men al een beeld heeft bij een register podoloog, dan wordt er veelal gedacht aan voeten. Een ‘voetendokter’, of ‘steunzolen’, en vooral dat podologie gericht is op de voeten van ‘oudere’ mensen? Dit laatste is allesbehalve waar, net zomin als dat de podoloog enkel gericht is op de voeten.

Geregistreerd bij de brancheorganisatie

De naam podoloog bestaat uit twee delen; podo (voet), loog (van ‘logos’, wat leer/kunde betekent). Een ‘register podoloog’ staat geregistreerd in het register van de brancheorganisatie Stichting LOOP, vandaar dus, ‘register podoloog’. Register podologen hebben dus zeker te maken met voeten, maar dan wel met voeten in relatie met de rest van het lichaam. Zij hebben een brede register podologische blik, waarbij houding en klinisch redeneren belangrijk zijn.

Diagnose vanuit de gehele houding

Van groot belang is voor de register podoloog: “Waar komt de klacht vandaan en hoe gaan wij deze verbeteren terwijl we het gehele lichaam inspecteren. Dit wordt ook wel de gehele keten/houding genoemd.”

Er wordt gewerkt vanuit de voeten, bijvoorbeeld door het aanmeten van een steunzool, maar ook door middel van (voeten)training, schoenadvies, siliconen ortheses, taping, manipulaties en/of in combinatie met andere disciplines. Verder kan de register podoloog ook kijken of de patiënt risico loopt op vervelende klachten, denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van wonden bij een kwetsbare voet.

Met welke klachten kan ik naar een register podoloog?

Uiteraard met klachten aan de voet, enkel, knie, zoals velen al wel weten. Maar naast deze klachten kunt u ook terecht met heup-, rug-, nek- en hoofdpijnklachten. Ook is het goed om een afspraak bij een podoloog te maken om klachten te voorkomen. Misschien heb je preventieve vragen over het goed gebruiken van het lichaam als je bijvoorbeeld besloten hebt om meer te gaan bewegen. Blessures voorkomen is beter dan genezen.

Loop je nu al tegen klachten aan bij het sporten, werk, het uitvoeren van hobby’s? Maak eens vrijblijvend een afspraak bij een register podoloog!

Geen voetklachten, wel steunzolen?

Laten we vooropstellen dat er niet altijd gebruik gemaakt hoeft te worden van steunzolen. Er wordt in een gesprek eerst bepaald of er inderdaad baat is bij het gebruik van steun-/therapiezolen, want misschien bent u juist gebaat bij een trainings- of oefeningsadvies, een schoenadvies of kan een pedicure of fysiotherapeut uw probleem beter behandelen. Samen gaan we kijken naar een beste oplossing.

U kunt bij de register podoloog terecht met meer dan voetklachten

Wist u dat u ook bij de register podoloog terecht kunt met heup-, rug-, nek- en hoofdpijnklachten?

Voorbeeld

Stel: na een wandeling van 30 minuten of langer merkt u steeds vaker op dat u een vermoeide onderrug krijgt. Uit onderzoek kan blijken dat er bijvoorbeeld een grotere bewegingsruimte mogelijk is in het ene enkelgewricht ten opzichte van de andere:

  • Het enkelgewricht wordt onder andere gevormd door het scheenbeen, wat een gewricht maakt met het bovenbeen en vormt de knie;
  • Het bovenbeen vormt naar boven weer de heupkop en maakt een gewricht met de heupkom;
  • De heupkom in onderdeel van het bekken. In het bekken komt de ruggengraat uit.

Als er dan in de enkel links een andere of ruimere beweging gemaakt wordt dan rechts, dan gebeurt er veel meer in het lichaam dan alleen een andere beweging in de enkel. Er hoeft dan helemaal geen enkelklacht te zijn, maar de enkelbeweging kan dan wel medeverantwoordelijk zijn voor de rugklacht. Zo zijn er ontelbaar veel voorbeelden van bewegingen in onze keten, die samen voor klachten kunnen zorgen. Door middel van een goed onderzoek en passend advies kan er dus samen gekeken worden naar een oplossing. Met of zonder steunzolen.

Veelgestelde vragen

Als beroepsorganisatie krijgen veel vragen over podologie en erkende podologen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk alle vragen

  • Wat is een register podoloog?

    De register podoloog is een specialist op gebied van voetproblemen en lichaamshouding en helpt u om klachtenvrij te lopen, sporten, bewegen en werken. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de register podoloog.

    Over de register podoloog

  • Hoe vind ik een erkende podoloog in de buurt?

    Via onze specialistenzoeker vindt u gemakkelijk een erkende podoloog bij u in de omgeving. Klik op onderstaande knop om gebruik te maken van de specialistenzoeker!

    Naar specialistenzoeker

  • Welke behandelingen worden vergoed?

    De meeste behandelingen van onze erkende register podologen en podoposturaal therapeuten worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw aanvullende verzekering! Klik op de onderstaande knop om de vergoedingenwijzer te gebruiken.

    Check uw vergoeding

  • Wat is een podoposturaal therapeut?

    De podoposturaal therapeut is een specialist waarbij u terecht kunt wanneer u pijn hebt in uw rug, nek, voet of andere gewrichten of spieren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de podoposturaal therapeut.

    Over de podoposturaal therapeut

  • Wat is een voetkundig (sport)adviseur?

    Voetkundig adviseur

    De voetkundig adviseur is een specialist in schoenadvies. Goede schoenen kunnen ervoor zorgen dat voetklachten worden voorkomen of verminderen. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig adviseur.

    Over de voetkundig adviseur

    Voetkundig sportadviseur

    De voetkundig sportadviseur is een specialist in sportadvies. Goed advies kan blessures en overbelasting helpen voorkomen en sportprestaties verbeteren. Klik op de onderstaande knop om meer te lezen over de voetkundig sportadviseur.

    Over de voetkundig sportadviseur

Contactgegevens

Adres

Domus Medica
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Nederland

Telefoon

E-mailadres